PATLAMAYA KARŞI KORUMA SİSTEMLERİ
IEP Technologies, toz ile ilgili tehlikelere yönelik kapsamlı Patlamaya Karşı Koruma çözümleri alanında dünya lideridir. Alev yayılımının arkasındaki bilimi daha iyi anlamak ve ATEX sertifikalı patlama havalandırmaları, alevsiz patlama tahliyesi, patlama baskılama sistemleri, patlama izolasyonu sistemleri ve patlama detektörleri gibi koruma çözümlerimizi doğrulamak için binlerce tam ölçekli parlama testi gerçekleştirdik. Ürünlerimiz FM onaylı ve ATEX uyumludur ve IEP Technologies, sektörde ATEX uyumlu Tasarım Hesaplama Araçlarını sağlayan dünyadaki tek şirkettir. Yani Bizim Tasarım Hesaplama Araçlarımızı kullanan her tasarım ATEX uyumludur.
Patlama baskılama sistemi üç bileşenden oluşur: detektör, kontrol ünitesi ve baskılama sistemi. Bir tutuşma gerçekleştiğinde alev topu, tutuşma merkezinden başlayarak alev cephesinin önünde giden basınç dalgası ile genişler (sıcaklık artışı ile meydana gelir). Patlama basınç detektörleri, belirli basınç artışlarına mili saniye düzeyinde tepki vermek üzere yapılandırılır.
Patlama baskılama kontrol ünitesi, basınç sensörlerinden gönderilen algılama sinyalini alır ve patlama baskılama sistemine bir boşaltım sinyali gönderir. Koruma altındaki tanka, baskılayıcının dağılması ve büyüyen alev topunun kontrol altına alınması için özel olarak tasarlanmış nozüller ile yüksek bir hız ve oranda baskılayıcı enjekte edilir. Bu işlem, alev topunu hızla soğutarak devamındaki yanmayı azaltır ve patlama basıncını düşürür. Bağlantılı olan diğer işleme ekipmanına alev/patlama yayılımı riskini azaltmak için birçok patlama baskılama sistemine, kimyasal veya mekanik patlama izolasyonu sistemleri dahildir.
Patlama izolasyonu sistemleri, bir işleme tankındaki patlamanın tespiti ve sonra da bağlantılı diğer ekipmana alev/patlama yayılımı riskini azaltan bir bariyer oluşturma amacıyla tasarlanmıştır. Bu tür bir patlama yayılımının bağlı herhangi bir tankta, aynı tanktaki basit bir tutuşmaya kıyasla, büyük bir patlamaya (daha yoğun) yol açması muhtemeldir. Bu tür büyük patlamaların riskini azaltmak için kanıtlanmış bir yöntem olan patlama izolasyonu, genel patlamaya karşı koruma sisteminden yeterli bir risk azaltımı elde etmek için hayati bir gereklilik olabilir.
Patlama izolasyonu; sınırlama, baskılama ve havalandırma sistemleri ile korunan tanklar için kullanılabilir. Patlama izolasyonu sistemlerinin üç temel türü vardır:
• Kimyasal izolasyon: Kanal sistemine, yayılan alev cephesini bastıracak bir patlama baskılayıcısı gönderir ve alevin bağlantılı ekipman veya tesis alanlarına ulaşma olasılığını azaltır.
• Aktif Mekanik İzolasyon: Boru hattında mekanik bir bariyer oluşturmak üzere yüksek hızlı bir vananın açılmasını tetikler. Mekanik bariyerler, bağlantılı ekipmana doğru alev VE basınç yayılımına karşı koruma sağlar. Bu sistemin parçası olarak bir kontrol paneli ve patlama detektörü gereklidir.
• Pasif Mekanik İzolasyon: Patlamaya karşı koruması olan işleme tanklarının bağlantılı kanallarının izolasyonu için patlama basınç dalgasına tepki olarak kapanan bir kanal içi vana kullanılabilir. Genellikle başka kontrol ve sensör gerekli olmaz.
Patlama tahliyesi, bir patlamanın aşırı basıncının atmosfere bırakılması için işleme tesisi ekipmanının üst ya da yan tarafına kolay kırılan bir panel ya da membran konulmasını gerektirir. Tahliye, güvenli bir şekilde uygulanabildiği koşullarda, kendisini kanıtlamış bir patlamaya karşı koruma stratejisidir.
Uzun yıllar boyunca en yaygın patlamaya karşı koruma stratejisi, tahliyeydi. Doğru kullanıldığında patlama tahliyesi hâlâ geçerli bir stratejidir. Tahliye, patlamaya karşı koruma için genellikle en uygun maliyetli yöntem olsa da tahliyenin uygulanamayacağı ve patlama baskılama yönteminin tercih edilen seçenek olduğu durumlar da vardır.
Patlama tahliyesinin hedefi, işleme tankı zarar görmeden aşırı patlama basıncının boşaltılması olduğundan yanmış olan ve olmayan toz ve buharlar, havalandırma açıklığından tahliye edilir. Dışarı atılan ve tipik hacmi, tank hacminin sekiz katı ya da daha büyük olan alev topu, güvenli bir alana bırakılmalıdır. Patlama tahliyesi yalnızca havalandırılan işleme tankından parlama basıncı attığı için, patlama sonrası yangınların da beklendiğini dikkate almak önemlidir. İşleme tesisi güvenlik tasarımına uygun yangın kontrol tedbirleri de dahil edilmelidir. Ayrıca bağlantılı kanallar üzerinden patlama yayılımı mümkün olduğu için patlama izolasyonu da gereklidir.